אלכוהול נחשב לאחד מאותם גורמי התמכרות אשר, לעיתים קרובות, עוברים מתחת לרדאר. אז אני שותה מידי פעם כמה כוסות, אני מכור/ה לאלכוהול? העניין הוא, שבדיוק בגלל שכולנו שותים, בנסיבות חברתיות, ולעיתים – גם כשאנחנו לבד, קל מאד לטשטש את הקווים האדומים ולחצות את הגבול בין "אני שותה מידי פעם" לבין "אני זקוק/ה לתהליך גמילה מאלכוהול". היכן עובר הגבול האדום בין הסיטואציות? למענה מקצועי, פנו אל רוח בכפר.
להתמכרות לאלכוהול (אלכוהוליזם) ישנם מספר מאפיינים עיקריים:
נוסף על כך, קיימים שני מצבים נוספים שאינם מוגדרים כהתמכרות, ולכאורה, אינם מצריכים כניסה לתהליך גמילה מאלכוהול, אולם בקלות עלולים לעבור את הגבול לשם:
בעיית שתייה המוגדרת, עדיין, כמינורית – שתיית בכמות מוגזמת או לעיתים קרובות, אולם, עדיין, ללא אותם סימנים שפורטו קודם.
שתיית כמויות אלכוהול גדולות בבת אחת (בינג') – כ"כמויות גדולות" לצורך זה, מוגדרות 4 מנות אלכוהול ומעלה לאישה ו-5 מנות ומעלה לגבר. בינג'ים של שתייה נפוצים בעיקר אצל צעירים, וכאמור, קל מאד "להחליק" מהם אל התמכרות לאלכוהול.
גיליתם שאתם שותים הרבה יותר ממה שחשבתם? חיים לצד אלכוהוליסט? זה הזמן לשנות! רוח בכפר – מרכז גמילה ברוח אחרת מטפל בכל סוגי ההתמכרויות, כולל ההתמכרות לאלכוהול, בגישה טיפולית מקיפה (אינדיווידואלית וקבוצתית) ובשילוב פסיכותרפיה וטיפולים מתקדמים נוספים, תוך מתן התייחסות לצרכיו האישיים והטיפוליים של כל אחד מהמטופלים במרכז.
אירועים שמחים יש בשפע בארץ, ואם יש סיבה למסיבה – אלכוהול, סביר להניח, יהיה חלק ממנה. אך מהו הגבול בין צריכה נורמטיבית של אלכוהול ומתי מדובר בהתמכרות מסכנת חיים? מכון גמילה מאלכוהול מיועד לאנשים המבינים כי חצו את הקו האסור של צריכת אלכוהול, כאשר הם מבינים שהם מתקשים יותר ויותר להשתכר, שהאלכוהול גורם להם לאבד שליטה וכי הרצון לצרוך את החומר עצמו לא חולף.
החיים העמוסים בישראל, בין אם בשל ימי עבודה ארוכים, חיי משפחה מורכבים או סיבות אחרות ורבות, מביאים עמם את הרצון להתמודד עם המציאות עם תיווך. עם זאת, שתיית אלכוהול יכולה להגיע לכדי היווצרותה של התמכרות של ממש, ולדחפים פיזיים שדורשים תהליך התערבותי ואקטיבי לשם הפסקתה של התמכרות זו.
לעיתים, התמכרות זו מביאה תחושה של בושה, ובשל כך יוצרת בידוד עמוק בקרב המשפחה, בני הזוג, החברים ואף בעבודה. ולצד הסיבות המקוריות שהביאו את המכור להיכן שהוא כרגע, בשלב זה נוספות סיבות חדשות הדוחפות אותו להמשיך ולצרוך אלכוהול – ובכמות גבוהה הרבה יותר. עם זאת, ההכרה של המכורים באנושיות ובטעיות שלהם היא חיובית: בין אם מדובר בבני נוער, בוגרים או קשישים, צריכה מוגברת של אלכוהול – וגמילה ממנה, מצביעה על תהליך אנושי ההולך לכיוון חיובי למדי.
כאשר מכורים לאלכוהול פונים למכון גמילה מאלכוהול, עליהם להכין את עצמם לתהליך הדרגתי ולא פשוט, שכן אין תרופות קסם. ישנם שני סוגים של מכוני גמילה מאלכוהול, כאשר הראשון הוא אשפוז בתנאים סגורים במבנה המותאם לאופי שהייה זה, והשני הוא אשפוז יום המאפשר למשתקמים לשהות בו עד שעות הערב מקודמות. בין אם בחרתם בסוג הראשון או השני, דעו כי שהייה במתחמי גמילה אלו יסייעו לכם במובנים רבים: ראשית, המשתקמים לומדים להפסיק את ההתמכרות הפיזית מאלכוהול – ובכך מגיעים להבנה כי הם מסוגלים להשתחרר מדפוסים אסורים אלו. השלב הבא, תהליך הלמידה הרגשי – בין אם הוא קבוצתי או פרטני, ילמד את המשתקמים להתנהל בפועל ללא האלכוהול כגורם מתווך ומטשטש.
ההתמכרות לאלכוהול, ללא ספק, היא נקודת שפל. לצד זאת, היא גם מהווה נקודה ממנה אפשר לעלות לגבהים חדשים – עם הטיפול הנכון. הצוות המקצועי של רוח בכפר, הכולל אנשי רפואה, פסיכולוגים וחונכים, יסייע לכם בכל אחד משלבי תהליך הגמילה.
קשה להאמין שיש מישהו מאיתנו שאינו לוגם אלכוהול מידי פעם. מרביתנו, מוגדרים כשותים בנסיבות חברתיות. כלומר, אנחנו נשתה בארוחת ערב משפחתית, נרים כוסית "לחיים" באירועים מיוחדים במקום העבודה, אפילו נשב בפאב עם החברים על בירה או נקפיץ כמה שוטים של טקילה, כטוב ליבו של הברמן בעראק. שום דבר דרסטי, הרי אנחנו לא מכורים, נכון? הבעיה העיקרית מתחילה, כשהגוף והמוח שלנו מתחילים לקשר את האלכוהול עם הדרך לברוח מהמציאות ולא להתמודד איתה, ואז, כשנהיה בבית לבד, פתאום יתחשק לנו לצלול לתוך בקבוק היין, הוודקה או האבסינט, ו"רק" לשכוח קצת מהצרות. נשמע לגיטימי, לא? האמת? ככה בדיוק מתחילים מרבית הסיפורים של אלה שמגיעים אל טיפול גמילה מאלכוהול. למענה מקצועי בנושא, צרו קשר עם רוח בכפר.
לכאורה, יכולנו לומר שכמות הסיבות לשתייה היא ככמות המכורים לאלכוהול. אבל, זה הרבה יותר פשוט מזה, כי ישנן מספר סיבות נפוצות שהן משותפות לכל סוגי ההתמכרויות. הראשונה בהן, היא הרצון שלא להתמודד עם המציאות ועם הקשיים שכרגע אתה ניצב בפניהם. נשמע מוכר? כן, אנחנו יודעים…
הסיבה הנפוצה השנייה היא הצורך לברוח לאנשהו. זה, אולי, נשמע דומה לסיבה הראשונה, אבל שונה במקצת, בדיוק כמו ההבדל בין לברוח מ… ל-לברוח אל…
הסיבה הנפוצה השלישית היא טראומות עבר. אגב, אצל נשים הסיבה הזו נחשבת לנפוצה ולחזקה הרבה יותר מאשר אצל גברים.
הסיבה הרביעית, אף היא, נפוצה הרבה יותר אצל נשים, היא החיים לצד מכור לאלכוהול. כאן, משמשים בערבוביה הצורך לברוח מהמציאות העכשווית לבין הרצון ליישר קו התנהגותית עם בן הזוג השותה.
יכולנו להוסיף כאן גם את הצורך בשתייה לשיכוך כאבים פיזיים, אבל, מדובר באחוז מזערי מהמכורים לאלכוהול, מאחר ובמרבית המקרים, אנשים הסובלים מכאב פיזי ימצאו את המפלט לזה דווקא בתרופות המרשם או בסמים. העניין הוא, שלמרות, שלכאורה, הסיבות הן מצומצמות במספרן ומשותפות למרבית המקרים, בפועל, לכל מכור לאלכוהול "סיפור" משלו. סיפור, שאמנם יהיה שייך לאחד מסוגי הסיבות שהזכרנו, אבל ללא התמודדות איתו במסגרת טיפול גמילה מאלכוהול, האדם המכור לא יוכל לוותר על התלות באלכוהול ולהחליף אותה בדרך חיים בריאה ויציבה.
השאר פרטים נותחיל בדרך חדשה